MICROEXPRESIILE sau COMUNICAREA NON-VERBALĂ – O ARMĂ SECRETĂ.

Disclaimer: 
Tot ce urmează să citiți este o parafrazare și traducere a informației preluate dintr-o anumită sursă care va fi indicată mai jos, cu adăugarea unor opinii proprii. Nu imi asum drepturile de autor asupra acestei informații și nu pretind a fi un specialist în domeniul științei ce se ocupă cu studiul comportamentului uman. Am hotărît să împart această informație cu fiecare din voi din simplu motiv că am fost profund impresionat de utlitatea practică a celor auzite și citite dar și de faptul cît de rudimentare sunt sfaturile întîlnite și cît de ușor pot fi asimilate și folosite în viața cotidiană. 
 

        A fi capabil de a înțelege și de a folosi corect limbajul corporal cu scopul de a influența sau de realiza că suntem influențați este asemenea cunoașterii unei limbi pe care nimeni altcineva din anturajul nostru nu o va înțelege. Pătrunderea în esența limbajului corporal uman este o arta a decodificării emoțiilor ascunse. Într-un fel, e ca și cum ai avea o putere supranaturală. Perceperea acestui limbaj reprezeintă una din cele mai verosimile posibilități de a-i citi cuiva gîndurile la nivel aproximativ, chiar dacă interlocutorul vostru vă comunică cu totul atlceva. Arta comunicării non-verbale reprezintă în sine un set de abilități care pot fi cu ușurință învățate și aplicate în practică. În primul rînd să facem cunonștință cu cîteva definiții cu care vom avea de afacere pe parcurs:

  • Microexpresie – o expresie a feței spontană, involuntară și de scurtă durată care se conturează atunci cînd simțim o emoție intensă. Microexpresiile sunt programate genetic și sunt universale în toată lumea, indiferent de cultură, ocupații, caracter, temperament etc. Aceastea nu pot fi controlate, chair și de cei mai talentați mincinoși.
  • Ipoteza feedback-ului facial (facial feedback hypothesis) – presupune că nu doar emoțiile cauzăează expresiile ale feței ci și vice-versa. Cu alte cuvinte, dacă stai în fața oglinzii încercînd să falsifici o expresie a feței, atunci, probabil că vei simți pe pielea ta emoția caracterisitcă acelei expresii.

În total, există 7 microexpresii. În continuare le vom analiza pe fiecare:


1.  Furie / Mânie

  •  Sprîncenele coborîte și trase împreună.
  • Linii verticale apar între sprîncene.
  • Buzele ferm presate cu extremitățile puțin date în jos.
  • Nările dilatate.
  • Ochii holbați.

Dacă în timpul unei conversații, observați pe fața interlocutorului acele linii verticale între sprîncene atunci probabil că l-ați jignit rău cu ceva. Expresia furiei este un indicator momentan că ceva nu e în regulă în cursul conversației și probabil ești tu cel cu vina. În astfel de momente tensionate e important să-ți recunoașteți greșeala și să o iai de la un bun început pentru a crea o coversație pe plac ambilor sau pentru a o aduce convorbirea la o stare mai pozitivă . O cincime de secundă este tot ce este necesar creerului uman pentru a crea această expresia pe înfățișarea unei persoane. Microexpresia furiei este un element important pe care e necesar să-l aveți în vedere în timpul ce faceți cunoștință cu persoane noi sau în timpul primei întilniri cu o persoană de sex opus.

2.  Dispreț

  • O parte a gurii ridicată.

Acestă microexpresie este mult mai importantă pentru stabilirea unei conexiuni trainice dintre interlocutori sau pentru “administrarea” unei relații deja existente. Această expresie ușor de recreat semnifică nu altceva decît ura sau disprețul manifestat de persoana cu care comunicați.  Deseori, disprețul este confundat cu surâsul sau cu zîmbetul ușor. Expresia din video-ul de mai sus este, de fapt, opusul complet a acestor două. Merită de menționat că disprețul este afișat de bărbați și femei în moduri diferite. La femei, această microexpresie înseamnă că aceasta își batjocorește interlocutorul (care este, de obicei, bărbat), pe cînd bărbații vor manifesta dispreț atunci cînd se vorbește despre un subiect incomod sau neplăcut pentru ei. De exemplu: relațiile din trecut.

 

3.  Dezgust

  • Pleoapele ridicate.
  • Buza de sus ridicată.
  • Nasul încrețit.
  • Obrajii ridicați.
  • Apar linii mai jos de pleoapa inferioară.

Ce ține de dezgust, această microexpresie apare deseori atunci cînd oferi întrebări legate de preferință iar persoana opusă încearcă din răsputeri să găsească o modalitate cît se poate de politicoasă pentru a-ți spune că nu-i place ceea ce-ți place ție. Acest fapt este caracteristic îndeosebi femeilor care sunt deprinse cu răspunsuri de conciliere, de liniștire. Un astfel de răspuns este cu siguranță unul înșelător, dat din simplul motiv de a-i face pe plac convorbitorului și de a-i provoca emoții plăcute. Exemplu:

– Îți plac sporturile extreme?

– MMmm.Da, unele. ( + espresia de dezgust)

Un astfel de răspuns ar însemna că perosoana în cauză urăște sporturile extreme sau se simte indiferent față de acest gen de activate. Astfel, microexpresia de dezgust poate fi percepută ca un precursor al unei eventuale minciuni.

4.  Fericire

  • Colțurile buzelor sunt trase înapoi și în sus.
  • Gura deschisă, dinții vizibili (de obicei).
  • Obrajii ridicați.
  • Încrețituri în zona pleoapei inferioare.
  • Încrețituri dinspre nas spre extremitățile buzelor.

Expresiile de pe partea stângă descriu adevărata fericire, iar cele de pe dreapta reprezintă fericirea falsă unde mușchii laterali din zona ochilor nu sunt angajați. Vezi diferenta?

Happy-99x300Fake-Happy-98x300

 

În ceea ce privește această microexpresie, trebuie să luați în seamă nu atît prezența cît absența acesteia de pe înfățișarea interlocutorului. În cazul cînd expresia adevărată a fericirii lipsește, ea este înlocuită, de cele mai multe ori, de o expresie falsă dar foarte similiară care nu semnifică altceva decît o banală lipsă de interes față de cele spuse de tine sau față de persoana ta la mod general.

5.  Surprindere, mirare, uimire. 

  • Sprîncenele ridicate și curbate.
  • Pielea mai jos de sprîncene este întinsă.
  • Încrețituri orizontale pe frunte.
  • Pleoapele deschise.
  • Gura deschisă dar fără nici o tensiune în zona maxilarului.

6.  Frică. 

  • Sprîncenele ridicate și trase împreună, de obicei formînd o linie dreaptă.
  • Încreținutile de pe frunte se află între sprîncene, nu de-a lungul.
  • Pleoapa superioară ridicată, cea inferioară este tensionată.
  • Gura este deschisă și buzele sunt ușor tensionate sau întinse și trase înapoi.

Surprinderea și frică sunt foarte asemănătoare, de aceea au fost luate împreună. Nu le confundați. Cea dintîi este o expresie pozitivă iar ultima una negativă, însă ele sunt întîlnite frecvent în tandem și țin de întrebările seriose de tip: “Vreai să te căsătorești? “Vreai să ai copii?”. Acea mică diferență dintre aceste două microexpresii îți va spune tot ce trebuie să știi despre răspunsul care urmează a fi vocalziat înainte ca interlocutorul să scoată vre-un sunet.

7.  Tristețea. 

  • Video vorbește de la sine

Oamenii deseori confundă tristețea cu furia. Un exemplu tipic: soția ajunge acasă unde îl așteaptă soțul. Microexpresia de trisețe nu părăsește fața soței. În mod tipic, soțul vede cu totul altceva: furie și iritare, cînd, de fapt, este vorba de tristețe. Un alt lucru de care mulți bărbați la fel nu-și dau seamă este că apariția unei astfel de expreșii la iubitele sale reprezintă o oportunitate perfectă de a crea sau de a restabili o conexiune morală. Adevărul e că atunci cînd bărbatul identifică corect microexpresia și răspunde cu un “Arăți tristă. S-a întîmplat ceva? Vreai să vorbim despre asta?” , acesta crează o legătură deosebit de strînsă între sine și iubita sa. Aceasta se datorează faptului că majoritatea oamenilor dar în special femeile doresc un singur lucru: de a fi auzite, de a avea parte de suport moral. Astfel, atunci cînd vezi tristețea pe fața cuiva, să șții că e o bună oportunitate de a-ți manifesta empatia pentru acea persoană.

 

CURIOZITĂȚI:

  • În urma unui experiment început la sfîrșitul anilor ’70 de către doctorul John Gattman și care a continuat pînă nu demult în prezent implicînd recreare mai multor situații sociale în sînul mai multor familii, s-a constat că principala cauză a divorțului o constituie microexpresia de dispreț manifestată de unul dintre membrii cuplului în timpul primelor interview-uri cu doctorul Gattman.
  • Atunci cînd întîlnești o persoană pentru prima data, primul lucru la care atragi atenția nu sunt ochii ci mîinile. Acest fapt se datorează instictului primitiv de auto-apărare: cînd observăm o persoană ce se apropie, privim invlountar spre mîinile acestuia pentru a ne asigura că acesta sau această nu poartă vreo armă cu care ne poate răni.
  • Privirea în ochii altcuiva sau către zona frunții este considerată drept indicator al comportamentului profesional. Privirea spre gură, gît sau piept, la rîndul său, înseamnă că încercăm să evaluăm nivelul hormonal al persoanei, cu alte cuvinte privim la acea persoană ca la un eventual partener.

SURSE:
The Art of Charm Podcast Episode 281. How to Read People Like A Book.
Science of People. The Face.

 

 

Leave a comment